Beautiful Bag

Mooie Tassen en meer!

Bedrijfsongeval

Een ongeluk zit in een klein hoekje, wordt wel eens gezegd. Ook op het werk kan het gebeuren dat er iets flink misgaat, waardoor jij met de gebakken peren zit. Een bedrijfsongeval, noemen we dat. Dit komt in Nederland regelmatig voor, zo’n 300.000 keer per jaar. Het kan zo zijn dat je er schade aan overhoudt. Wie is hier dan verantwoordelijk voor? In dit blog leggen we het aan je uit!

Schadevergoeding

Het is eigenlijk vrij simpel. Wanneer jij schade lijdt tijdens werk, is jouw werkgever verantwoordelijk. Deze schade kan meerdere vormen aannemen. Zo kan je een ongeluk krijgen, bijvoorbeeld wanneer je van een steiger afvalt. Het kan zijn dat blijkt dat je jaren lang met schadelijke stoffen hebt gewerkt, wat de kans op ziek worden verhoogt. Ook dit kan een vorm van schadevergoeding zijn. En tot slot zijn psychische problemen ook een oorzaak van schadevergoeding. Het begrip schadevergoeding is dus in de breedste zin van het woord te nemen.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, anders bestaat er geen regel! Een bedrijf is namelijk niet aansprakelijk wanneer er sprake is van roekeloos gedrag. Als jij onzorgvuldig met de spullen omgaat of besluit op de tafels te gaan dansen, dan kan het bedrijf natuurlijk vrij weinig invloed uitoefenen op de oorzaak. In dat geval is het toch echt de schuld van de werknemer.

Arbowet

Wanneer je niet meer in staat bent om te werken door een bedrijfsongeval komt de zogeheten Arbowet om de hoek kijken. Dit is de bescherming voor werknemers tegen een arbeidsongeval. De Arbowet is norm als het gaat om het bepalen om eventuele schade.

Hierin wordt allereerst gekeken naar de situatie en hoe deze voorkomen had kunnen worden. Dan wordt een plan gemaakt om de risico’s in te perken om ervoor te zorgen dat een soortgelijk ongeval niet nogmaals zou voorkomen. Als de werkgever niet zorgt voor een plan zoals hier beschreven, dan is het aan de werkgever om de boel te betalen. Hij heeft niet aan de eisen voldaan.

Volgens de letselschade advocaat Eindhoven is het geen verkeerd idee om voor zulke situaties omtrent bedrijfsongevallen een letselschade bureau in te schakelen. Zeker handig als de relatie tussen jou en de werkgever niet al te stabiel zijn. Soms kunnen de emoties namelijk erg hoog oplopen en is het beter als er een neutrale partij naar kijkt. Hij of zij zal het werk voor je overnemen en in beraad gaan voor de vervolgstappen. Zodat er uiteindelijk een passende oplossing wordt gevonden!